Annons:
Etikettsjukdomar-hälsa
Läst 12641 ggr
Ria74
2011-09-24 21:02

Mjällkvalster

Ett riktigt gissel för djurägare. Kvalstren drabbar både hund, katt och kanin.

Just hundens mjällkvalster heter Cheyletiella yasguri. Dock är kvalstret inte artspecifikt utan kan leva på alla tre sorters djuret.

Livscykel

Kvalstret som är sexkantigt och gulvitt till färgen har en livscykel på ungefär 14 dagar som vuxna. Dom lever på huden av mjäll och lymfa hos värddjuret. Utanför värddjuret överlever kvalstren i ca 10 dagar. Kvalstren är väldigt smittsamma och kan även smitta människor. Mattor, hundkorgar, filtar, borstar och kammar är smittokällor. Likaså direktkontakt.

Symptom

Djuret kan mjälla kraftigt särskilt vid svansroten och få klåda. Dock får inte alla djur klåda men kan vara bärare av kvalstren ändå.

Diagnos

Man kan ställa diagnos genom att t.ex kamma ner mjällen på ett svart papper och se om dom rör på sig så kallade "walking dandruff". Det går även att undersöka i mikroskåp.

Behandling

Eftersom kvalstren smittar väldigt lätt är dom också svåra att bli av med. Tänk också på att behandla samtilga djur i hushållet även om dom inte uppvisar symptom.
Det finns spot-on lösningar på apoteket man kan använda. Sanering av hemmiljön är också viktig vid mjällkvalster. Dammsug omgivningen noga och tvätta golv och lister med kvalsterdödande medel. Alla filtar och underlag djuret har haft ska maskintvättas för att döda eventuella kvalster.
Är du osäker kontakta alltid veterinär.

Källa: http://djurskyddsportalen.se/index.php?option=com_content&view=article&id=147:mjaellkvalster-hos-hund&catid=52:parasiter-hund&Itemid=44

mvh Maria värd på barn, miljonar, bloggande
medarbetare på husmorstips.ifokus
Min blogg: http://nouw.com/mariastankar

Annons:
Viccan92
2011-09-25 22:40
#1

Min kanin fick mjällkvalster i våras. Tog ett tag innan jag fattade att det var något som var fel. Så vi fick åka till veterinären och få stronghold utstkrivet. Som tur var så blev inte några av de andra djuren sjuka. Hade blivit jobbiga att behandla alla.

Föder upp holländare. www.freewebs.com/christmast

Ressu
2011-09-27 18:48
#2

Mycket bra artikel! Tack för läsningen!

Vi har som tur aldrig haft dessa små läbbiga saker på våra, men vi behandlar de mot Fästingar varje vår och sommar så antar det har hjälpt till att hålla det borta!

// Ressu
kennel Westtorpets

-medarbetare på Cocker spaniel iFokus

 

Ria74
2011-09-27 20:57
#3

Jag har inte heller haft de på mina djur, än får jag kanske tillägga.

mvh Maria värd på barn, miljonar, bloggande
medarbetare på husmorstips.ifokus
Min blogg: http://nouw.com/mariastankar

Upp till toppen
Annons: