2011-02-02 17:44 #0 av: Ria74

Det är verkligen inte lätt att uppfostra en liten valp. När dom ser på dig med sorgsna ögon så smälter du direkt. Men en liten valp mår bra av en konsekvent uppfostran.

 Visst är det lätt att låta valpen göra lite som den vill när man kommer hem med den. Att den småäter vid bordet är ju bara så gulligt.

Att ha valpen sovande i sängen är så mysigt. Att valpen hoppar upp när man kommer hem är ju sött.

När valpen sen blir en vuxen hund är det inte lika gulligt. Hundar är inte dumma, dom lär sig snabbt om dom kommer undan med slyngelbeteende.

Det bästa är att redan från början vara konsekvent och ha regler för din valp. Det kan kännas hårt att säga nej till en bedårande valp. Men man får tänka på att när man säger nej så gör man det både för valpens och sitt eget bästa.

diverse 144.JPG

Har du inte tänkt att din hund ska få sova i sängen hela livet så ska man vara konsekvent redan från början med att vovven ska sova i sin egen säng. Har man låtit valpen sova i sängen så kan den inte förstå varför h*n inte får sova i den sköna sängen hela livet.

Att hoppa upp på matte eller husse när dom kommer hem blir lätt en vana. Att gäster som kommer kanske inte alls uppskattar om hunden hoppar upp för att hälsa är inget den förstår. Den har ju alltid fått göra så för matte och husse.

Tiggeri vid bordet kan också ses som otrevligt när det kommer gäster. Att få en smakbit när matte och husse äter går kanske bra till vardags. Men hunden förstår ju inte skillnaden mellan fest och vardag.

Sen finns det ägare som tycker att detta är helt naturliga element i en hundägares vardag. Naturligtvis ska dom som vill ha hunden i sängen få ha det, vill man att hunden ska få smakbitar vid bordet är det inget problem.

Det gäller bara att fundera på hur man vill uppfostra sin hund och sedan vara konsekvent. Det förenklar tillvaron enormt.