Övrigt

Fästingar

2011-05-01 17:31 #0 av: Ria74

När solen börjar titta fram så kommer även fästingarna. Ett otyg för alla djurägare.

Fästingen är ett litet djur som är släkt med spindlar och kvalster. Dom trivs i skog och mark, gärna lövskog med gott om undervegetation.
Fästingen blir aktiv när termometern visar på +5 grader eller mer. Vår vanligaste fästing heter lxodes ricinus och har inga ögon. Den känner rörelser i vegetationen och på så sätt hittar den sitt värddjur som kan vara allt från sorkar och möss till människor. Den kan även uppfatta dofter eller koldioxid från tilltänkta offer.

En fästing behöver blod för att utvecklas och genomgår 3 stadier larv, nymf och till sist vuxen fästing.

När en fästing biter sig fast är det svårt att märka det eftersom saliven hos fästingen är bedövande. Därför låter den lite saliv rinna ner i bettet och gör det på så sätt smärtfritt. Dessutom innehåller saliven ämnen som gör att blodet inte koagulerar.

Efter ungefär en vecka har fästingen ätit sig mätt och släpper taget. Är det en befruktad hona lägger hon sina upp till 2000 ägg innan hon slutligen dör.

Fästingar är inte bara otrevliga dom kan sprida en hel del otrevliga sjukdomar. Borrelia och Tbe t.ex.

Borrelia kan ge väldigt diffusa symptom. Därför är det svårt att veta om man har drabbats av just borrelia. Huvudvärk, illamående, smärtor i armar, ben eller rygg kan vara en symptom. Även svullna leder med återkommande värk. Svullnad och rodnad runt bettet ska alltid undersökas av en läkare eftersom det kan vara så att man har fått borrelia. 
Borrelia behandlas med antibiotika.

Hos hund är symptom på borrelia lika diffus som hos människan. Hälta och stelhet kan förekomma på olika ben hos hunden. Den kan även få feber och nedsatt allmäntillstånd.

Tbe är fästingöverförd hjärnhinneinflammation och kan enbart smitta människor. Efter ca en vecka får man hög feber, huvudvärk nackstyvhet och illamående. Diagnos ställs genom ryggmärgsprov.
Det finns ingen medicin som botar Tbe och uppemot 40 % av dom som insjuknar får någon form av bestånde men efter sin sjukdom. Därför rekommenderar man alla som bor i fästingtäta områden där det finns Tbe att vaccinera sig.

Ehrlichios är en annan sjukdom som främst drabbar våra husdjur. Symptom i den akuta fasen är feber, trötthet, nedsatt aptit och stelhet i kroppen. Symptom på den kroniska fasen är trötthet och stelhet framför allt.
Ehrlichios behandlas med antibiotika.

Försök att alltid plocka bort fästingar så snart du ser dom. Efter promenader är det bra att gå igenom sin hund och se efter om man hittar några fästingar.

Det finns ett antal medel mot fästingar på apoteken, både som spot-on lösningar och halsband. Det positiva med dessa är att dom flesta djur inte får några fästingar så länge medlet är aktivt. Nackdelen med dessa är att en del hundar kan få allergiska besvär av dessa. Klåda och utslag är några symptom.

Sedan finns det ett antal giftfria alternativ i dom flesta djuraffärer. Det positiva med dom medlen är att att det inte är lika giftigt för djuren att använda. Nackdelen är att det fungerar sämre i en del fall än dom traditionella apoteksmedlen.

Ett annat fästingmedel är bärnstenshalsband som sägs fungera mot fästingar.

Huskurer mot fästingar finns det gott om, citron och vitlök är dom vanligaste.

Källa: fasting.nu
veterinaren. nu

mvh Maria värd på barn, miljonar, bloggande
medarbetare på husmorstips.ifokus
Min blogg: http://nouw.com/mariastankar

Anmäl
2011-05-06 14:55 #1 av: Lindalove

Läskiga djur Rynkar på näsan

Anmäl
2011-05-08 17:52 #2 av: Ria74

usch ja, dom är i full gång redan. Jag har plockat åtskilliga fästingar på både Bella och katterna här hemma. 

mvh Maria värd på barn, miljonar, bloggande
medarbetare på husmorstips.ifokus
Min blogg: http://nouw.com/mariastankar

Anmäl
2011-05-16 21:09 #3 av: wieindewereld

jag köpte bärnsten halsband hos www.texandterry.com. Dem hade också en bricka och det pulvret Fixodida. Jag har bara bärnsten på mina hundar och det funkar bra.

Läste mer m det här på andra bloggar också, det var kul att det verkar bli poppis med naturmedel i stället för giftet!

Anmäl
2011-05-17 19:57 #4 av: Ria74

#3 Låter ju jättebra. Snurrar inte bärnstenshalsbandet in sig i pälsen på hundarna?

mvh Maria värd på barn, miljonar, bloggande
medarbetare på husmorstips.ifokus
Min blogg: http://nouw.com/mariastankar

Anmäl
2011-08-23 19:50 #5 av: Lindalove

Läskigt med fästingar!De finns ovanligt många detta året säger dom som vet.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.