Sjukdomar/hälsa

Blodöra

2011-07-03 13:21 #0 av: Ria74

Ett vanlig problem hos både hundar och katter.

Orsaken till blodöra är att ett blodkärl brister mellan brosket och huden i örat på djuret. En orsak kan vara att djuret har öroninflammation och därför river eller skakar på örat. En annan orsak kan vara ett bett eller ett slag mot örat.

Symptom

Delar eller hela örat svullnar upp och blir tjockt.

Örat kännas vätskefyllt när man tar på det.

Diagnos

Diagnos ställs ganska enkelt hos en veterinär genom att han titta och känner på örat. Veterinären brukar även göra en undersökning av örat för att kontrollera om det är öroninflammation som är bakomliggande orsak.

Behandling

Ett sätt är att inte göra något alls åt örat. Blodet kommer att avstanna och koagulera. Följden blir att örat aldrig blir riktigt lika tunt som det en gång var och att örat kan bli lite skrynkligt. Detta besvärar inte djuret, men kallas blomkålsöra.

Det andra sättet är att tömma ut blodet, men då måste en operation göras där man syr ihop ytterhuden och inner huden i örat så att dom båda hudlagren från läka fast i varandra igen. Det tar 2-3 veckor att läkas.

Blodöra är helt ofarligt men kan kännas obehagligt för djuret. Vilken metod man väljer att behandla med är oftast upp till djurägaren. Blodöra kan återkomma.

Bild på hur ett blodöra kan se ut hos katt.

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Blod%C3%B6ra

mvh Maria värd på barn, miljonar, bloggande
medarbetare på husmorstips.ifokus
Min blogg: http://nouw.com/mariastankar

Anmäl
2011-07-03 18:24 #1 av: fia-mia

Superbra! :)

Anmäl
2011-07-03 18:57 #2 av: Ria74

Tack fia-mia Glad

mvh Maria värd på barn, miljonar, bloggande
medarbetare på husmorstips.ifokus
Min blogg: http://nouw.com/mariastankar

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.