Träning/ Tävling

Cocker-ägaren Anna-Carin berättar

2011-07-22 15:09 #0 av: fia-mia

Anna-Carin är en hundintresserad 25-årig kvinna som äger cocker spanieln Neo och två riesenschnauzers. Neo är troligen den första cocker spanieln i Sverige som har godkänt behörighetsprov i IPO. Jag har ställt diverse frågor till Anna-Carin ang. hennes hundintresse och framförallt om hennes cocker Neo.

Hur startade ditt hundintresse?

Jag är uppvuxen med hund så själva intresset för just hundar har alltid funnits och familjens två hundar var just av rasen cocker spaniel! De var främst sällskaphundar som fick hänga med oss över allt, så väl i skogen som i skidspåren. När jag sedan nåt år efter gymnasiet bestämde mig för att skaffa egen hund så var rasvalet väldigt lätt, självklart blev det en cocker! Min svarta pärla Hoover var den som guidade mig in i hundsportens underbara värld och under hans korta tid på denna jord så hann vi med att tävla i både agility, lydnad och bruksspår.

Hur skulle du beskriva din cocker spaniel?

Min nuvarande cocker är en liten chokladpralin vid namn Neo som är född januari 2009. Han är en jaktcocker och är därför lite annorlunda att träna med till skillnad emot mina tidigare cockrar som varit av utställningstyp, med Neo går det superfort oavsett om det är rätt eller fel! Neo kom till mig i november 2009 och då han vuxit upp på landet så var flytten in till Karlstad inte helt lätt men han har utvecklats väldigt bra och kommit över det mesta som verkade farligt till en början. Då han lever med två riesenschnauzers, som är väldigt berusa och tuffa i sitt sätt, så har även Neo blivit en liten tuffing som aldrig backar för hinder.

Vi på cocker spaniel i Fokus är förstås nyfikna varför du tränar IPO med just en cocker spaniel. Kan du berätta?

Det började med att jag ville lära mig mer om skyddet men då min riesenschnauzer Liam är tränad på ett sätt som gör det svårt att köra IPO med honom så fick jag helt enkelt ta den andra hunden jag hade, dvs Neo då detta var innan jag skaffade min andra riesenschnauzer Timmie. Att träna IPO med en cocker är egentligen inte svårare än att träna med någon annan ras så länge man gör det bästa av rasens egenskaper, för Neo handlar det helt enkelt om en avancerad apportering. Och han SKA ha apporten, skyddsärmen, till varje pris!

Ni har även gjort ett uthållighetsprov, vilket innebär två mil bredvid en cykel. Hur tränar man bäst för att få upp den uthålligheten?

Jag tror att varierad träning är den bästa! Att springa lös i terrängen, simma, dragträning, intervall i sandtag, långa apporteringar och klöjveväska är några av sakerna som de flesta hunda uppskattar, även cockrar! Neo fullkomligt älskar att springa så att dra mig på cykel i två-tre mil är inga problem för honom. För uthållighetsprovet blev det ett par mil på cykeln innan vi gjorde provet, då började jag att cykla kortare turer på ett par km i lagom tempo för att sedan öka distans eller hastighet under ett par veckor innan vi kom upp i två mil.

Hur reagerar andra när du tränar IPO med Neo?
De flesta tror att jag skämtar när jag säger att jag tränar min cocker i IPO. När jag väl tar ut honom ur bilen och selar på så tror de fortfarande att det är ett skämt men sen när jag ger honom hans kommando att bevaka figuranten så inser de att så inte är fallet! Större delen av de som jag träffat är väldigt positiva till att jag tränar med en cocker, de tycker att det är lite coolt att komma med en sån otippad ras! De som är negativa är nog bara avundsjuka för att de själva inte vågar pröva något annat än schäfer ;)

Vad har du och Neo för framtidsplaner?
Närmast i framtiden ligger barmarksdragsäsongen som vi just nu ligger i full träning inför. Annars så hoppas jag att vi hinner med en start i lägre klass spår innan snön och all körning med mitt hundspann börjar, där Neo naturligtvis får vara med och dra släden tillsammans med mina riesenschnauzers! Inom IPO så ska vi traggla på med de moment som behöver finslipas och jag hoppas att vi kommer att kunna starta i IPO klass 1 nästa år! Dock blir detta i Norge eftersom det inte är tillåtet att tävla IPO med något annat än brukshundar i Sverige.

Tusen tack för dina svar och stort lycka till i framtiden!

Anmäl
2011-07-25 09:13 #1 av: Ressu

Väldigt intressant läsning! =)

// Ressu
kennel Westtorpets

-medarbetare på Cocker spaniel iFokus

 

Anmäl
2011-07-25 11:38 #2 av: Ria74

Mycket intressant och tänkvärt. Hade aldrig ens funderat på att man kunde träna IPO med en cocker.

mvh Maria värd på barn, miljonar, bloggande
medarbetare på husmorstips.ifokus
Min blogg: http://nouw.com/mariastankar

Anmäl
2011-07-25 12:03 #3 av: fia-mia

Kul att ni gillade den :)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.