Sjukdomar/hälsa

Veterinären har ordet

2011-08-27 10:57 #0 av: medde

Tänkte börja en serie av ett informativt nyhetsbrev från Ylva Trygger, Canis Academy. Denna gång har jag plockat fram nyhetsbrevet från December 2008. Det handlar det om vaccination och dess biverkningar,

Mörkret står som en vägg utanför fönstret, men snart vänder det. Tack vare alla julbelysningar tycker jag det är riktigt mysigt med mörkret. Men jag ska vara helt ärlig, jag längtar faktiskt efter ljus och värme!

I detta nyhetsbrev tänkte jag att vi skulle diskutera vaccinationer och deras biverkningar. Tanken med en vaccination är att reta igång kroppens immunsystem lagom mycket så att ett skydd bildas i form av antikroppar. Nästa gång kroppen träffar på smittämnet så ska kroppen väldigt fort kunna producera stora mängder antikroppar som tar hand om det "farliga" ämnet, även kallat antigen.

För några år sedan fanns både levande och avdödade vacciner i Sverige, men numer finns bara levande. Levande vacciner innehåller antigenet, men det är så kraftigt försvagat att det inte ska kunna orsaka sjukdom.

Det som varit kritiken mot levande vacciner är att de ska ha orsakat fler biverkningar än de avdödade. Numer är vaccinerna så välgjorda att den skillnaden är försumbar. Men självklart förekommer biverkningar. De vanligaste vaccinerna är så kallade Nobivac-vacciner. Där förekommer det mellan 0.3-1.8 rapporter på 10000 vaccindoser.

För de flesta vaccinerna reagerar de hundar som får biverkningar med liknande symtom. Hundarna får oftast ett nedsatt allmäntillstånd och ibland även feber. Övriga symtom som ses är svullnad kring nosen och runt ögon och öron, kräkningar, klåda, hudrodnad, urtikaria (hudutslag), diarré, bleka slemhinnor, ataxi (rörelsestörning) och svårigheter att stå upp. Det finns ett par rapporter om allvarliga anafylaktiska chockreaktioner. Då reagerar hundarna akut med bleka slemhinnor, svag puls och ibland även diarré, kräkningar och svullnader i huvudet. Dessa fall kräver intensivbehandling med kortison, adrenalin och vätsketillförsel via dropp. De flesta biverkningsreaktioner sker inom 15 minuter upp till 3 timmar efter vaccinationen. Nästan alla hundar är återställda inom 12 timmar..

En allergisk reaktion mot ett vaccin ska endast kunna inträffa hos ett djur som tidigare utsats för vaccinantigenet eller någon annan vaccinkomponent. Allergiska reaktioner kan därför tidigast ske vid andra vaccinationen. Reaktioner kan komma både hos valpar och vuxna hundar.

Det verkar som om tikar är mer känsliga för biverkningsreaktioner än hanhundar. Det kan nämnas att hos både försöksdjur och människa visar hondjur/kvinnor ett starkare immunogent svar mot olika främmande antigener och infektioner än handjur/män.

Vad gäller raser så kan hundar av alla raser drabbas. Men det finns vissa misstankar om att vissa raser drabbas oftare. Det gäller raser med låg kroppsvikt, till exempel chihuahua och chinese crested dog. Både undersökningar från England och USA visar på samma sak, det vill säga låg kroppsvikt är en predisponerande faktor för vaccinationsbiverkningar.

Pinschrar har uppmärksammats i Sverige och Finland som en ras som kan drabbas av vaccinaionsbiverkningar. Det tycks endast uppträda när det finns en valpsjukevaccinkomponent i vaccinet.

Det finns tre rapporter under 2007 om hundar som trots att de vaccinerats drabbats av virussjukdom. Två av dem insjuknade och dog av virushepatit, HCC. En möjlig orsak till att ett vaccin inte är effektivt är att hunden har ett nedsatt immunförsvar med bristande förmåga att bilda antikroppar. En annan möjlighet är att vaccinet är defekt.

Biverkningar hos hund efter vaccination är sammanfattningsvis relativt ovanliga och det är viktigt att vaccinera sin hund. Det går inte att säga att siffrorna på antal reaktioner är helt korrekt eftersom alla reaktioner som sker inte rapporteras in till Läkemedelsverket. Det finns således ett stort mörkertal.

För den som är mer nyfiken och intresserad av att lära sig om hur en vaccination fungerar, vad den har för effekter och varför man vaccinerar, kan jag rekommendera Hundsjukvårdskursen. Den går igenom det mesta vad gäller sjukdomar, immunologi och mycket, mycket mer.

Tack säger jag till sissie som är medarbetare på sheltie iFokus, så har fixkat så vi kan få ta del av den här serien.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2011-08-27 21:52 #1 av: fia-mia

Intressant läsning!

Anmäl
2011-08-27 21:55 #2 av: medde

Man kan verkligen hitta bra info.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2011-08-27 22:39 #3 av: Ria74

Mycket lärorikt och informativt!

mvh Maria värd på barn, miljonar, bloggande
medarbetare på husmorstips.ifokus
Min blogg: http://nouw.com/mariastankar

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.