Annons:
Etikettövrigt
Läst 7971 ggr
medde
2011-09-10 23:15

Tugga tugga, tugg, tugg

Tuggben finns ju i allsköns olika varianter. Raka, knutna, taggiga, vegetariska, gröna, röda, kokta, råa och så många andra varianter att jag inte orkar räkna upp alla. Men varför är det så bra för hundar att tugga tuggben?

Tugg gör ju nytta för hunden. En bra sysselsättning för dem. Vilda hunddjur gnager på ben men även en trägren eller rot får offra sig i deras munnar ibland.

Den viktigaste funktionen tuggben har är att borsta tänderna. Men att använda ett och samma tuggben hela tiden kan bli tråkigt och placken klarar sig undan på en del ställen.

Hederliga tuggknutsben är gjorda av råhud eller kokt hud (vita). De kokta är att föredra till hundar med känslig mage. Det finns även maskinpressade ben för hundar som behöver lite mer motstånd. Dom är pressade som grova pinnar eller i formen av ett ben. Här får kindtänderna jobba. Muskulaturen till käken får också sin motion.

Vegetariska tugg liknar ofta tandborstar eller krokodiler. Igelkottar finns också. Det finns även pinnar som från kortsidan ser ut som en stjärna. Formen gör att "stjärnarns" piggar går ner mellan tänderna ordentligt och hjälper till att borsta där vanliga tugg inte kommer åt lika bra.

Nylontugg finns också för de hundar som inte kan äta vanliga ben av olika orsaker. Allergier tex. Nylonbenen är rejält hårda. Vitsen med dem är att hunden ska tugga sönder ytan på benen så den blir fnasig. Fnaset fungerar sedan som tandborste när hunden tuggar vidare. Fnaset är ofarligt för hunden att få i sig, däremot ska man hålla koll på att man köpt tillräckligt stort tugg så att de inte kan bita av bitar från det. Inte bra om de sväljer hela bitar. De kan fastna då nylon inte löser upp sig.

DSC00186.JPG

Bravoben och Farmfoodben är en dyrare klass av ben. Framför allt Farmfood benen är gjord av tjockare hud som sväller något av hundens saliv så att den blir mycket segare. Något för hundar som kan konsten att konsumera tuggben i parti och minut. Bravobenen är doppade i smakfonder vilket kan få en kräsen hund att börja tugga ben. Smaker som pizza, jordnöt, lamm och bacon finns på "menyn".

På naturtuggssidan vill jag slå ett slag för tjurmuskeln. En köttig långfibrig muskel som blir som tandtråd/tandborste när hundarna tuggar på den. En mycket bra produkt som många tyvärr undviker på grund av sin lukt.

En annan bra produkt är märgben. Torkade är säkrast. Färska märgben kan vara lite vanskliga om man inte är säker på att butiken verkligen håller dem färska eller fryst dem direkt. Märgen är nämligen mumma för bakterier. Märgben ger alla tänderna motion genom att hunden kan gnaga på olika sätt på olika ställen på märgbenet. Framtänderna får sin beskärda del av borstning när hunden plockar och skrapar bort köttbitar från benet. Hörntänderna får sitt när hunden tar ur märgen. Köp dock inte för grova märgben till mindre hundar och inte för korta. Det finns hundar som har lyckats få märgbenet runt sin underkäke och veterinären måste klippa bort märgbenet. Inte direkt farligt men lite panikartad situation för hunden.

Grisöron gillar många hundar. Men jag vill varna för de "rökta" grisöronen. De är inte alltid rökta utan för det mesta behandlade med kemikalier för att de ska se och smaka som rökta. Vanligt förekommande i livsmedelsbutiker. Många hundar blir dåliga i magen av de "rökta" men inte av de torkade.

Vill man inte ge grisöron så finns det oxöron. Mycket bra alternativ och inte så feta som grisöron.

Pansarkex är också bra tandborstare. Finns i en mängd olika former och storlekar. De är skrovliga och stenhårda.

Dental stix. Det finns flera tillverkare av dental stix även om Pedigree kör stenhårt med sina reklamkampanjer. Alla varianter av dental stix fungerar bra som komplement till andra tugg. Enbart dental stix gör inte den effekten som Pedigree säger. Inte ens deras egna klarar av den uppgiften fullt ut så hundar munnar ser olika ut. Men ett mycket bra komplement som sagt.

Så låt hunder få olika varianter på tugg. Ju fler varianter desto bättre. Köp rätt storlek också. Busiga hundar ska inte ha de minsta tuggen. Valpar bör få något för stora tugg. Smala små pinnar som man kan köpa i bla 100-pack kan valpar springar omkring och leka med och få dem i halsen. Knutade ben är olämpliga till valpar och glupska hundar. Knutarna lossnar alltid efter ett tag och hunden kan få för sig att svälja biten hel, så den fastnar i halsen.

Hundar som äter upp tuggben fort kan man endera ge ett på tok för stort ben till eller så - om hunden inte är glupsk - så kan man ge mindre portionsben.

Ben med fyllning kan vara extra stimulerande och bli lite av att leta efter en godisbit i ett paket.

Så nästa gång du köper ben så titta igen hyllan en extra gång efter något annat än det gamla vanliga

Mvh medde

Texten lånad av sissie Medarbetare sheltiesajten

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Annons:
Ria74
2011-09-12 12:30
#1

Bella är inte så intresserad av tuggben. Jag har försökt ge henne några gånger, men det slutar alltid med att det bara ligger och samlar damm.

mvh Maria värd på barn, miljonar, bloggande
medarbetare på husmorstips.ifokus
Min blogg: http://nouw.com/mariastankar

medde
2011-09-12 12:43
#2

Det tog en tid och många inköp av olika ben innan jag hittade på ett som hundarna gillade. Nu har dom funnit en sort som hela gänget verkligen gillar..

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Ria74
2011-09-12 12:47
#3

#2 Vilken sort gillar dina hundar? Kanske någon som jag har missat att testa på min lilla dam.

mvh Maria värd på barn, miljonar, bloggande
medarbetare på husmorstips.ifokus
Min blogg: http://nouw.com/mariastankar

Upp till toppen
Annons: