2011-09-15 20:15 #0 av: fia-mia

I Sverige finns ca 400 hundraser så det är inte så konstigt om du blir förvirrad när du väljer ras! I artikeln får ni lite tips kring hur man väljer ras och självklart blir det lite extra info om Cocker Spanieln. Läs också om vad man ska tänka på vid val av kennel och valp.

Del 2 – Välja hundras, kennel och valp.

Till att börja med blir det såklart lite info om just Cockern. Vi skippar rasstandarden osv. och koncentrerar oss på hur en Cocker är till sättet.

 • Cockern behöver regelbundna promenader varje dag och möjlighet till att springa av sig.
 • Som alla hundar behöver de mental aktivering men inte lika mycket som en brukshund.
 • En Cocker vill vara med sin ägare så mycket som möjligt.
 • De fungerar nästan alltid med barn och andra hundar.
 • De är otroligt lättlärda och den smidiga kroppen gör att de klarar allt från agility till Bruks och spårning.

Hur väljer man ras?

Ett generellt tips är att inte köpa mer hund än man klarar av. En bruksschäfer är till exempel olämplig som sällskapshund. När jag hjälper bekanta med rasval börjar jag alltid med att berätta en sak. Nämligen att sällskapshundar klarar mer än många tror. Vill man till exempel träna agility fungerar en papillon eller en pudel lika bra som en brukshund. Många hundägare har både brukshundar och sällskapshundar. De sistnämnda hänger nästan alltid med på samma aktiviteter som brukshundarna. Så jag rekommenderar de flesta att börja med enklare ras, om man inte är väldigt kunnig och har massor med tid.

Fundera över dessa saker (och många fler!) innan du bestämmer dig:

 • Ska hunden ha vaktegenskaper?
 • Ska den ha jaktegenskaper?
 • Hur stor ska hunden vara?
 • Hur mycket motion ska hunden kräva?
 • Ska hunden kunna hanteras av barn?
 • Hur lättlärd ska hunden vara?
 • Hur ska pälsen vara? Ska den trimmas?

Kom ihåg att alla i familjen ska vara överens om rasvalet!

Välja kennel

Välj en uppfödare som registrerar valparna. För att undvika missförstånd så beror det inte på att oreggade valpar är värda mindre. Men ofta finns det en anledning till att valparna inte registreras. Som registrerad uppfödare får man inte sälja oregistrerade valpar, vilket då innebär att oreggade valparna inte kommer från en registrerad uppfödare. Kanske har uppfödaren blivit utesluten ur SKK av någon anledning. Köper du en registrerad valp vet du precis vad du får och kan delta i utställningar och tävla i samtliga hundsporter.

Kenneln ska självklart se till hundarnas bästa. Jag rekommenderar förstås att enbart köpa från kennlar som föder upp hundarna i hemmiljö. Tanken är ju att er valp ska vara så van som möjligt vid allt som sker i ett hem, vilket underlättar enormt när valpen ska lämna sin mamma och flytta in till er.

Uppfödaren ska också testa sina avelsdjur för ärftliga sjukdomar samt röntga höfter och armbågar om det behovet finns hos rasen.

Som valpköpare bör du självklart kolla upp det som står ovan. Men det är även viktigt att du får en bra kontakt med uppfödaren och att denna kan ge tips och råd som hjälper er i vardagen. Är du utställningsintresserad kan uppfödaren ofta hjälpa dig att ställa ut första gångerna.

Låt valpen välja dig!

När du ska välja valp har du säkert en bild i huvudet av hur denna ska vara och se ut. Men det är nog inte alltid som denna bild stämmer när du väl har gjort ditt val.

När du kommer till kenneln bör du utöver valparna få träffa tiken. Luta dig tillbaka och låt valparna ta kontakten själva. Då kommer du lätt se deras egenskaper och säkerligen se någon eller några valpar som utmärker sig. Personligen skulle jag välja den valp som valt mig. Det är lika viktigt att valpen trivs med dig som att du trivs med valpen.

Tips! Har ni med er barnen? Se till att de vet vad som gäller när man umgås med djur, både för hundarnas och barnens skull.