Sjukdomar/hälsa

Huggormsbett

2012-07-07 21:10 #0 av: Ria74

Sommaren är en underbar tid när man kan vara ute med sin fyrfota kompis och hitta på en massa kul aktivieteter. Men ibland kan oturen vara framme hunden blir ormbiten.

Rör man sig i skog och mark kan det hända att hunden precis som människan kan bli ormbiten.

Huggormen är Sveriges enda giftiga orm. Den känns oftast igen på sitt karakteristiska zickzack-mönster på ryggen. Men inte alla huggormar har mönstret det kan även finnas helt svarta exemplar.

Huggormen blir mellan 34 och 78 cm långa, men vissa individer kan bli så långa som en meter.

Ett annat kännetecken är att huggormen har vertikala pupiller precis som katten, medan snoken har runda pupiller.

I slutet av sommaren föder honan sina levande ungar till skillnad från snoken som lägger ägg.

Ormens gift som egentligen är till för att döda bytesdjur är en sammansättning av olika enzymer som ska påverka nervsystemet och tillslut döda bytet. Deras gift är cellförstörande (cytotoxin) som påverkar blodet och blodkärlen och leder till att kapillärerna går sönder så att blodet rinner ut i vävnaden.

Hundar som använder nosen till att undersöka saker med har oftast oturen att bli bitna just där. Skulle oturen vara framme är det en del saker som kan vara bra att veta:

 • Har du möjlighet är det bäst att bära sin hund tillbaka till bilen eftersom all aktivitet påskyndar spridningen av giftet i kroppen.
 • Uppsök veterinär med en gång om du misstänker att din hund har blivit biten.
 • Att använda kortison är omtvistat även av veterinärerna själva. Men har du lång resväg till en veterinär eller din hund har fått allergichock tidigare är det säkrare att använda kortison.
 • Det du behöver tänka på om du använt kortison är att du håller hunden i strikt vila och att du uppsöker veterinär direkt.

Bilden av ormen på löpsedeln har Vattnadal tagit och hon äger således bilden.

  mvh Maria värd på barn, miljonar, bloggande
  medarbetare på husmorstips.ifokus
  Min blogg: http://nouw.com/mariastankar

  Anmäl
  2013-04-15 14:41 #1 av: [Fenya]

  Bra artikel! Jag är rädd för ormar och jag är jätterädd för att min hund någon gång ska bli biten!

  Ska fjällvandra med min hund i sommar och jag hoppas att det inte finns några ormar ute då! För vad gör man om ens hund blir biten och man är så långt från veterinär? Ledsen

  Anmäl

  Bli medlem på iFokus

  För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.