Sjukdomar/hälsa

Vaccinatoner av hund

2013-07-18 19:33 #0 av: Knutte-love

Det är inte alla som har koll på hur ofta man bör vaccinera sin hund, så här tänkte jag gå igenom vad som rekommenderas

När hunden är 8 veckor skall den ha sin första vaccination, den som ges vid den åldern är emot kennelhosta, parvo, hepatit och valpsjukan.

Den vaccinationen ges även igen vid 12 veckors ålder. 

När valpen blivit 1 år gammal ges ytterligare en vaccination, multivaccin.

Och därefter ges det årligen en vaccination mot kennelhostan, samt vart 3:e år ges multivaccinet.

Visste du om alla dessa vaccinationer? Hur noga följer du rekommendationerna som ges?

Varför bör man vaccinera hunden regelbundet? 

För att hindra alla sjukdomar att spridas omkring, bör man vaccinera sin hund regelbundet, för att slippa alla dessa otäcka sjukdomar och smittor.

Ofta smittas de genom att komma i kontakt med en annan hunds urin och/eller avföring.

Det finns en väldigt smittsam lever-inflammation, som med hjälp av ett vaccin gör hunden immun mot viruset.

Viruset kallas för HCC och smittar via mun och nos.

Har man tur tillfrisknar hunden efter 1 veckas sjukdom. Vid sämre fall kan hunden drabbas av svåra blödningar, bland annat i munslemhinnan. Men även blodiga diarréer, leverförstoring, och även blodblandad vätska i buken.

Det kan även hända att det förekommer levercellskador, vilket kan försätta hunden i koma (medvetslöshet). Vid cirkulationsstörningar kan hunden bli chockad. I sämsta fall bidrar sjukdomen till hundens död.

I mycket allvarligare fall kan hunden drabbas av chocktillstånd och avlida utan tidigare nämnda symptom.

Gällande hundar som överlever denna sjukdom, får hunden ofta, 8-10 dagar efter första sjukdomssymptomen, grumlingar i ena eller båda hornhinnorna. Detta kallas för "blue eye". Det beror på ökad vätskehalt i hornhinnan. Det är ett tecken på att viruset har nått ögonen och gett upphov till en immunologisk reaktion i främre ögonkammaren. Om detta drabbar din hund bekräftar det diagnosen HCC-infektion.

Vid 8 och 12 veckors ålder bör man ge valpen Parvovirusvaccination, därefter även en gång om året. Valpsjukan och HCC vaccinationen ges vanligen som dubbelvaccin vid 12 veckors ålder. Även när hunden uppnått 1 års ålder. Därefter enligt veterinärens rekommendationer.

Valpsjuka

Valpsjukan är ett virus, det bryter ut som en infektion i luftvägarna. Tecken på detta är rinnande ögon och nos, kräkningar, diarré och kan även ge neurologiska symtom. Detta virus ses som den vanligaste orsaken till kramper hos valpar och unghundar, under 6 månaders ålder.

Parvo

De flesta hundar som smittas av parvoviruset blir inte sjuka. Enligt litteraturen sker insjuknandet endast hos 20 % hos de drabbade hundarna.

Dödsfall som rapporteras i samband med Parvoviruset behöver inte bero på endast parvoviruset, utan kan också bero på andra saker, såsom parasitsmitta.

De hundar som anses vara lättast drabbade av dessa sjukdomar och virus är hundar med låg eller hög ålder. Medelålders hundar klarar sig betydligt bättre ifrån sådant.

Viruset sprids med hjälp av avföring från den redan drabbade, och infektionen sker via mun och svalg. Första virusförökningen sker i tarmens lymfvävnader.

Därefter sprids viruset vidare igenom kroppen ut i blodet, och vidare till vissa celler i tunntarmslemhinnan. Där sker nästa virusförökning. Där ger viruset skador på cellerna i tarmslemhinnan, vilket bidrar i diarré och blödningar i tarmen.

Artikeln skriven av: Roxanna Hellström. (RoxannaH) 

Källa: Tibetaskspaniel.ifokus.se

Kramiz Amanda och Danny!

Medarbetare på Cockerspaniel.

 

 

 

Anmäl
2013-07-28 16:02 #1 av: Rachix

Min hund fick kennelhosta för några veckor sedan, trots att han är vaccinerad. Kan vara bra att veta att vaccinationer inte ger ett 100% skydd och att man ska vara försiktig även om hunden är vaccinerad. 

Anmäl
2013-07-28 20:33 #2 av: Ressu

Kennelhost-vaccinet ger inte 100% skydd, men den dämpar också om de insjuknar, alltså de blir inte lika sjuka som om de inte hade haft vaccinet. Sedan så rekommenderar även veterinärerna att man ger kennelhostavaccinet varje år som nämnt i artikeln för att hålla vaccinet aktivt.

Om man rör sej på mycket inomhusutställningar eller liknande tillställningar (eller om man tränar inomhus) så är det en större risk att hunden blir smittad.

// Ressu
kennel Westtorpets

-medarbetare på Cocker spaniel iFokus

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.