Träning/ Tävling

Vinteraktiviteter

2014-02-05 20:06 #0 av: lisinda

Än är inte vintern över här i Sverige. Alla börjar tröttna på snön och kylan som är kvar. De flesta håller sig inne i värmen. Men hur ska man fördriva tiden? Jo, de kan du göra med din lilla pälsboll. Det finns ingen bättre lekkamrat på vinter än din hund. I denna artikel ska det handla om hur du kan aktivera med din hund både inne som ute.

Om vi börjar med ute aktiviteter. Vad kan man göra då? Det finns så mycket man kan göra, så jag vet inte vart jag ska börja! Om man börjar med att klä sig varmt och tar hundgodis med sig så har man en bra början.

Aktivitet 1

Jag tycker det är jätte trist att bara gå vanligt på en hundpromenad. Jag hittar alltid på något för min egen skull och absolut hundens skull så man inte bara går och går och går. Min hund älskar snö så här kan man göra massor.

När plogbilen varit framme och bildat massa snö högar kan man ju faktiskt locka upp hunden på dem. Antingen hoppar hunden upp själv eller så lockar man stegvis med godiset. Är hunden osäker så är inte målet att den ska högst upp på snöhögen på engång. Belöna bara att den sätter någon tass på högen och belöna massor och försök sen lite högre nästa gång. Den behöver inte lära sig komma upp på snöhögen av bara en promenad. Ni går där troligtvis fler gånger och då kan ni testa igen. Ta olika högar också. Bra träning för självförtroendet för hunden.

Aktivitet 2

Godissök är en kul grej under vintertid. Släng ut några godisar i snön och låt hunden leta eller så gör du tre små snöhögar. I en av högarna ligger godiset. Hunden ska lista ut vilken. Fixa högarna så hunden ser så den får ett intresse.

Aktivitet 3

Denna aktivitet kan vara bra att ha hunden lös eller i långlina, men det går i koppel också. Ta snö och kasta till hunden. Zita älskar att hoppa upp och fånga snö i munnen. Spring runt, låt hunden få ut sin energi. Brottas med hunden. Ta med hunden om ni ska åka pulka. Zita brukar sitta med i och åka. Men sätt inte bara hunden i pulkan. Plasten är ett konstigt halt material när det blir blött. Belöna med godis och jobba stegvis in i pulkan. Alla hundar lär sig inte på engång utan behöver mer tid att vänja sig.

Du kan även bygga hopphinder med snön och sedan få hunden att hoppa över dem. Detta gillar min hund jätte mycket och det uppskattas väldigt mycket då det är lite ovanligt.

Okej då har vi tre aktiviteter som man kan göra ute. Vad ska man då hitta på inne när man vart ute och lekt i snön.

 

Aktivitet 1

Om man ändå bara ska sitta inne och slappa i soffan eller i sängen så kan man väl träna hunden. Sträck ut ett ben och locka över hunden ditt ben eller så kan den krypa under. Börja lågt så den bara går över så kan du höja benet lite beroende på hur snabb hunden lär sig och vilken storlek hunden är såklart. En väldigt enkel men väldigt rolig aktivitet för hunden.  

Aktivitet 2

Varför inte köra ett godissök här också? Ja några plastburkar och göm godiset under dem. Nu blir det lite svårare för hunden att få tag på godiset då den måste få bort/ välta själva föremålet. Leken blir roligare om du också är med och hjälper hunden. Belöna rikligt när den lyckas!

Aktivitet 3

Detta är egentligen inte någon fartfylld aktivitet eller något som man behöver tänka. Men en aktivitet som är väldigt viktig ändå. Nu har hunden fått tänka massor och även fått springa av sig. Vilket alla hundar behöver. Förtjänar inte både du och hunden lite avkoppling då?

Lägg er tillsammans i soffa, sängen eller mys på golvet. Klappa, gosa, slappna av. Detta kommer stärka ert hundband väldigt mycket. Njut av varandras närhet och kärlek.

Det var några aktiviteter som man kan göra både inomhus och utomhus. Man kan såklart göra mycket mycket mer! Gäller att använda fantasin lite grann. Hoppas du och din hund får vinter att gå lite snabbare tillsammans

Lev inte i då tiden eller framtiden, gör som hundarna och njut av nuet! http://bloggbybella.se/, https://www.facebook.com/starkreumatiker  medarbetare cockerspaniel ifokus   

Anmäl
2014-02-05 20:11 #1 av: Ria74

Mycket bra artikel :)

mvh Maria värd på barn, miljonar, bloggande
medarbetare på husmorstips.ifokus
Min blogg: http://nouw.com/mariastankar

Anmäl
2014-02-07 15:55 #2 av: Ressu

Toppenartikel. Tummen upp! =)

// Ressu
kennel Westtorpets

-medarbetare på Cocker spaniel iFokus

 

Anmäl
2014-03-05 17:41 #3 av: Shelsy

"Ta snö och kasta till hunden. Zita älskar att hoppa upp och fånga snö i munnen."

Det är väldigt farligt att kasta snö till hundar. Om de får i sig en relativt stor mängd snö i munnen och sväljer riskerar hunden att få magomvridning. Jag skulle inte rekommendera att kasta snö till hunden eller låta hunden äta snö.

Magomvridning är jätte allvarligt och dödligt.
Kommer man inte till veterinären FORT dör hunden.

Anmäl
2014-03-05 17:51 #4 av: LuLeLo

#3, var har du fått den informationen ifrån?

Tass Josephine

Anmäl
2014-03-05 21:11 #5 av: Shelsy

#4 Från veterinärer, läst i tidningar/hundsport, min mormor (vi har kennel tillsammans), läst på internet, hört från andra människor.

Anmäl
2014-03-07 18:41 #6 av: Ressu

STORA mängder snö kan ställa till problem har man läst om nångång, men det är ytterst ovanligt. Så nångång och inte i alltför stora mängder (gäller ju allt egentligen) så ska inte vara nån fara.

Av nyfikenhet kolla jag detta med mina veterinärer och ingen av de har heller behandlat nån hund pga att de ätit snö. Gräs däremot kan ställa till med en massa otyg!

// Ressu
kennel Westtorpets

-medarbetare på Cocker spaniel iFokus

 

Anmäl
2014-03-08 17:44 #7 av: lisinda

lag lassar inte direkt i henne snö när jag kastar. det blir några gånger och se byter man lek för att variera. Brukar även kasta iväg en snöboll och så for hon springa till den (som att kasta boll, fast honn inte kommer tillbaka med något) 

och hon är ingen som äter snö direkt eller sväljer det när hon får det. hon fångar, spottar, fångar, spottar. 

Men annars tack för informationen, för den visste jag faktiskt inte om

Lev inte i då tiden eller framtiden, gör som hundarna och njut av nuet! http://bloggbybella.se/, https://www.facebook.com/starkreumatiker  medarbetare cockerspaniel ifokus   

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.