Sjukdomar/hälsa

IHA en sjukdom hos cocker spaniel

2013-09-12 15:06 #0 av: lisinda

Jag hade oturen förra vecka då min Bella fick sjukdomen immunmedierad hemolytisk anemi (IHA) och då förstörs blodkropparna. Men är de blodplättarna kallas sjukdomen immunmedierad trombocytopeni. Dessa två sjukdomar är i storsätt samma sak men båda kan förekomma samtidigt eller var för sig. 

Den här sjukdomen/arna kan förekomma hos alla raser. MEN den är vanligare bland cocker spaniel, springer spaniel och irlänsk setter. 

Men vad är det som förstör dom här blodkropparna/plättarna? 

Jo, de är immunförsvaret. Istället för att immunförsvaret angriper bakterier och virus, bilder den antikroppar som förstör vävnader i kroppen.

Hunden råkar ut för blodbrist efter bara några dagar. De kan gå snabbt på bara några dagar eller så byggs den upp långsamt. Det gäller att man märker detta i tid för att man ska hinna ge behandling  och rädd sitt lilla moster. Sjukdomen kan vara ärftlig, men man är inte helt säker än. Sjukdomen "brukar" komma fram när hunden är runt 2-6 år.  

Syntom

Hunden blir hängig och som jag märkte på Bella så gick hon bara ut och gjorde sina behov och sen gick hon tillbaka till dörren och hon gick alltid till den närmaste gräsmattan för att få komma in så fort som möjligt och lägga sig igen. Tandkötter/ slemhinnorna bleknar. Bellas mun var nästan hel vit och de ska vara en fin härlig rosa färg i munnen. Hunden kan även vägra äta, ha feber, kräkningar, lös i magen/diarré, förstorad mjälte/ lever och urinet kan vara rödfärgat. 

Men ser man om slemhinnorna är blekta ring veterinären. De kan tyda på blodbrist.  

Behandling

Behandlingen till denna sjukdom är förs och främst kortison i höga doser. Man kan även använda andra läkemedel som sänker immunförsvaret. Bella går även på Imurel. 

Hunden blir oftast intagen på behandling. De dem gör är att de kollar blodets värden dagligen. Ultraljud för att kolla mjälten/levern. Vid akutare fall måste de ge blodtransplationer och ge hunden syrgas om den inte syresätter sig själv ordentligt. De ger kortison och vätskeersättning (och/eller andra läkemedel som lugnar immunförsvaret) 


När de ger blod till hunden gör de massa prover och se om blodet man kan ge är positivt. Men ibland kan de vara så illa att man måste ge blodet som är negativt. Bara för att de ska finnas något blod kvar i kroppen. Risken som är då är att hunden kan få en chock av blodet så man måste ge det långsamt. de är 50% chans på om kroppen svarar bra eller dåligt. Alla blodtransplationer som bella har fått har alla blodsvar vart negativa. Det höll Vi på med i en vecka, vi hade verkligen tur! 

Lev inte i då tiden eller framtiden, gör som hundarna och njut av nuet! http://bloggbybella.se/, https://www.facebook.com/starkreumatiker  medarbetare cockerspaniel ifokus   

Anmäl
2013-09-13 15:16 #1 av: Ressu

Tack för att du delar med dej om denna information! Jättebra artikel!

// Ressu
kennel Westtorpets

-medarbetare på Cocker spaniel iFokus

 

Anmäl
2013-09-14 09:58 #2 av: Ria74

Väldigt bra artikel! Intressant och lärorik läsning.

mvh Maria värd på barn, miljonar, bloggande
medarbetare på husmorstips.ifokus
Min blogg: http://nouw.com/mariastankar

Anmäl
2013-09-14 14:07 #3 av: lisinda

tack så mycket! 

de fick bli lite kort och enkel artikel om vad de är för sjukdom. Är man själv intresserad att veta mer kan man fördjupa sig mycket mer om man vill

Lev inte i då tiden eller framtiden, gör som hundarna och njut av nuet! http://bloggbybella.se/, https://www.facebook.com/starkreumatiker  medarbetare cockerspaniel ifokus   

Anmäl
2015-10-25 15:22 #4 av: Mange24

Våran Cocker dog hos veterinären , blev slö på Torsdag kväll , blev slöare på Fredag då vi åkte till veterinären enda behandlingen som hon fick var cortison . Hon dog på Lördag EM . Hon fick INTE blod , syrgas , eller annan behandling . Jag misstänker felbehandling så anmälan kommer ske till Länsstyrelsen .

Anmäl
2015-10-27 09:36 #5 av: lisinda

#4 beklagar verkligen! :( Misstänker du att den IHA eller någon annan sjukdom? 

vilket djursjukhus var du på?

Lev inte i då tiden eller framtiden, gör som hundarna och njut av nuet! http://bloggbybella.se/, https://www.facebook.com/starkreumatiker  medarbetare cockerspaniel ifokus   

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.