Övrigt

Passar cocker spaniel?

2015-11-24 15:44 #0 av: Shireelin

Jag har en hund i mitt barndomshem, en liten blandning av yorkshireterrier, papillon, tibetansk spaniel och jackrussel terrier, men nu har jag flyttat till en lägenhet mitt i centrala Karlskrona. Jag funderar alltså på att skaffa en egen hund.

Jag vill ha en relativt aktiv och alert hund. Ska inte vara några problem att hänga med ut på långa promenader i skogen, jogga eller cykla eller liknande. Gärna en hund som är villig att testa på lite det enda och andra, agility, spår, lydnad, apportering och annat man kan hitta på. Gillar trickträning så gärna en smart hund.

Gärna social och kelig hund som har förkärlek för både människor och andra hundar. En hund som alltid vill vara med. 

Efter som jag bor mitt inne stan kommer det bli mycket kopplade promenader just i stan. Finns parker osv i närheten men går ändå inte släppa hunden lös. Därför är det viktigt för mig att hunden ska tycka om att gå på kopplade promenader och att det ska kännas meningsfullt för den det med. ( Hade en tollare på prov, som inte fick ut något alls av att gå kopplad i stan och det kändes inte bra hos mig då). 

Gärna en hund som vissa dagar kan nöja sig med att ta det lugnt och bara gå rundor i stan utan att klättra på väggarna för  det. 

Efter som jag bor i lägenhet är det viktigt med en ganska tystlåten hund som iallafall går att träna till att inte skälla. Bor ovanför en nattklubb så behöver vara en hund som inte reagerar på det dunkandet ljudet ifrån musiken och mycket folk utanför på gatan. 

Tror ni en cockerspaniel skulle passa mig?

Anmäl
2015-11-24 16:01 #1 av: Ria74

En cocker spaniel älskar alla människor och tror att alla som kommer för att hälsa på är där för hundens skull ;)

Min cocker hängde gärna med på alla sorters aktiviteter, ville man gå i skog och mark så sa hon "tjohoo vad kul" ville jag gå koppelpromenad var responsen "tjohoo vad kul" kort sagt hon ville vara med på allt. Hon var enormt social och kunde liksom inte fatta varför mina gäster tyckte det var sådär när hon hängde med in på toaletten ;)

Cocker är enormt smarta och "förstår" mycket men väljer ibland att få selektiv hörselförlust. Envisare hund har jag aldrig haft men det kan man ju såklart träna bort.

Skällig var hon däremot, hon sa ifrån om precis allt förutom ljud hon var van vid. Men kom det någon skulle man ju skälla på dom, likadant om man hörde något ovanligt ljud utanför.

Jag är ju partisk, men jag tycker absolut cockern passar alla. En bra allroundhund som hänger med på vad ägaren gillar men som ändå har lite driv i sig och inte blir mesig. En stor hund i en liten förpackning helt enkelt :)

mvh Maria värd på barn, miljonar, bloggande
medarbetare på husmorstips.ifokus
Min blogg: http://nouw.com/mariastankar

Anmäl
2015-11-24 18:33 #2 av: Shireelin

#1 Det är väldigt mycket den uppfattningen jag har fått av cockern, kul att få det bekräftat! 

Det är ju skällandet då som är det negativa då. Det är ju att överväga om det skulle fungera ändå och i vilken mån det går att träna bort... Vill ju inte gärna behöva göra mig av med huden för att den skäller och grannar klagar liksom... 

Anmäl
2015-11-27 20:48 #3 av: isblixt

Vi bor i lägenhet med två cockrar :) De skäller en del men jag har frågat grannarna och de har aldrig klagat. Det beror ju såklart på vilka grannar man har. ;) Vi kunde inte ha valt en bättre ras än cocker spaniel... de är nöjda så länge de får vara med. Den senaste har det inte varit mer än korta kisspromenader pga omständigheter inom familjen och de är helt lugna ändå. Skulle vi få för oss att åka ut till skogen blir de alldeles vilda men de ber inte om det och klättrar inte heller på väggarna för att de inte får tillräckligt med motion. Vi tränar viltspår, agility och lydnad med våra cockrar och även utställning. Allting gör de med så mycket glädje och alltid en viftande svans. De ger oss så mycket närhet och är helt klart den bästa rasen enligt oss.

Anmäl
2015-11-30 16:12 #4 av: Shireelin

#3 Härligt! Precis den bilden jag har av cockern, precis vad jag letar efter! 

Får väl helt enkelt vara noga med att träna på att inte skälla ifrån start så borde det nog lösa sig med skällandet :)

Anmäl
2016-02-09 21:45 #5 av: inst74

Vi har precis skaffat en cocker (4 mån nu) och den är livlig, sprallig, klok - snabb inlärningsförmåga, mycket social - så glad för både andra människor och hundar, super kelig i soffan och super aktiv ute. Än så länge så skäller den inte, någon gång på sin egen spegelbild men inte annars. Sedan är de även till utseende de finaste hundar som finns.

Anmäl
2016-02-14 15:16 #6 av: taylor__lambert

Att cockern är i sin natur glad mot hundar och människor stämmer till viss del, men det har ju också med uppväxten att göra. Min hund gillar inte nya människor, aldrig gjort, och det är för att vi inte kunde socialisera honom som liten. Han gillar heller inte andra hundar då han har blivit påhoppad alldeles för många gånger, och det händer fortfarande så det går liksom inte riktigt att träna ordentligt på, tyvärr, för vår del.

Vi bor i lägenhet, blir bara kopplade promenader, för sån är lagen här även om inte alla verkar förstå det, så länge man kan ge hunden utlopp för sina medfödda behov så funkar det utmärkt.

Min kille skäller inte hemma när han är ensam, leker vi så klart att det kommer ett skall ibland men inte ofta. Ute däremot kan han ta till skall mer men det är helt ok för mig.

Jag tycker att en cocker, som ras, är väldigt anpassningsbar, lätthanterlig, lättlärda, busiga, keliga hundar som funkar inom vilken hundsport som helst. Enda som kan bli jobbigt är väl pälsen, men den kan faktisk vara kul att hålla på med ibland. Sen de sjukdomar som kan uppstå som nog är den jobbigaste är öronproblemen, oftast brukar en hund som fått problem en gång alltid få problem flera gånger. Ögonproblem kan också uppstå.

Jag skulle nog säga att cockern passar de flesta, inte de som siktar mot SM i någon sport, men som en hund man kan ha riktigt kul med! Men kolla riktigt riktigt noga efter uppfödare, det finns väldigt många som inte driver seriös avel (även om en del säger att de gör det) och det blir bara jätte tråkigt i slutändan.

Sajtvärd på Hundparkour.ifokus & CockerSpaniel.iFokus

Underskatta aldrig värmen från en kall nos Hjärta

Anmäl