Övrigt

Jaktutseende?

2016-01-13 03:26 #0 av: ffridak

Jag har lagt märkte till att Cocker spanielns utseende inte ser likadant ut i Sverige som runt om i UK. 

I UK har Cockerspanieln framförallt öronfästet högre upp och lite bredare huvud, samt mindre päls. Vad jag fått fram så är det typiska "jaktutseendet". Stämmer det och finns det några uppfödare som föder upp just "jaktutseendet"?

Är så himla nyfiken hur det enligt mig kan skilja sig så mycket till utseendet!

Anmäl
2016-01-13 03:52 #1 av: AnneN

Här finns 2 klubbar med listor över uppfödare med jaktcocker 

http://www.jaktspanielklubben.se/valphanvisning

http://jaktspaniels.org/avel-halsa-valpar/cocker-uppf.html

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2016-01-13 09:00 #2 av: wesdi

Cocker spaniel är delad: grovt förklarat en utställnings/standardvariant och en jaktvariant.

Jaktvarianten, jaktcocker/workingcocker (jaktspaniel är nog mer ett samlingsnamn för jaktvarianterna av cocker och springer)
finns i Sverige med, inte ovanlig alls.

Jag bl.a har en jaktcocker.
Jaktcocker kan till utseende (mängd päls, kroppstyp mm) se lite olika ut. De avlas sällan på utseende utan avlas mer på sina jaktliga arbetande egenskaper.

Anmäl
2016-01-13 09:02 #3 av: wesdi

Kanske ska tillägga till foto på Wesslan jaktcocker att jag  brukar raka ned benfanor, korta ned öronpälsen och ibland raka ned honom på kroppen.

//Lena

Anmäl
2016-01-13 16:27 #4 av: ffridak

Jaha okej! Jag tycker ändå att det är stor skillnad på utseendet på jaktcockern och jaktspanieln. Och efter mycket letande har jag nästan bara hittat uppfödare som föder upp jaktspaniel eller Cocker spanieln med utställnings utseendet. 

Anmäl
2016-01-14 00:53 #5 av: ffridak

https://www.youtube.com/watch?v=RFfcz52KAEA

Det är det här utseendet jag inte hittar på så många hundar i Sverige och runt om i UK är det super vanligt! Tycker att det här utseendet är en blandning av Jakt och utställningscockern! 

Anmäl
2016-01-14 10:15 #6 av: wesdi

#4 "Jaktspaniel" brukar mer vara samlingsnamnet för jaktvarianter av cocker och springer. dvs jaktcocker/working cocker och jaktspringer/working springer.

BlinkarSom jag skrev så kan utseendet på jaktcocker (och jaktspringer) skilja sig rätt mycket mellan dem... förutom färg så kroppstyp och pälsmängd. De kan vara nättare i kroppstyp och de kan vara mer grövre i kroppstyp. Vissa får rätt mycket päls medan andra får mindre osv osv.

Här är en länk till bilder (via sökmotor på nätet) på jaktcockrar som visar hur olika de kan se ut (alla bilder är nog inte på jaktcocker kanske) . http://www.bing.com/images/search?q=jaktcocker&qpvt=jaktcocker&qpvt=jaktcocker&FORM=IGRE

Här är en länk till en uppfödare som förklarar bra skillnaden mellan jaktcocker och  utställningscocker http://www.meryl.se/vanligafragor.htm

De avlas ju inte på utseende utan mer på de jaktliga egenskaperna. Bra kropp kommer med det - en bra jakthund kräver en bra funktionell kropp.

De jaktspaniel som får mycket päls brukar oftast få päls klippt/rakad, i vart fall inför jakten eller annat arbete. För mycket päls, benfanor är inte funktionellt i jakt.. stor risk för att hund fastnar och i värsta fall sliter sig loss och skadar sig.

//Lena

Anmäl
2016-01-14 20:13 #7 av: ffridak


Anmäl
2016-01-14 20:26 #8 av: ffridak

Tack så mycket för all information och hjälp! Har faktiskt redan läst på alla sidor jag kan hitta om Cocker spaniel men var nyfiken om någon här kunde lite mer om rasen!

Den här länken nedan är på en Cocker spaniel som jag har hittat på google som har det utseendet som dom flesta Cocker spanielar har i UK och som jag har svårt att hitta i Sverige. I UK är det här en typisk Engelsk Cocker spaniel och där av vad jag har läst pratar man inte om jakt eller utställning utan då ser majoriteten av alla ut såhär. Därför jag var nyfiken på hur det kommer sig! Men jag antar att frågan får vara ett mysterium haha.

Länken: http://www.warrenphotographic.co.uk/photography/bigs/34089-Golden-Cocker-Spaniel-white-background.jpg

Anmäl
2016-01-15 11:00 #9 av: wesdi

Det förekommer (inte så ofta vad jag vet) att man parar utställningsvariant med jaktvariant. Det är nog mer "vanligt" att uppfödare av utställningsvariant gör det än uppfödare av jaktvariant.

Ja det blir så klart renrasiga cocker spaniel. Samma med springer, det blir renrasiga springer spaniel.

Uppfödare av utställningsvariant gör den här kombinationen för att de troligen vill lite mer än utställning, de vill få in/förhoppningsvis förstärka de jaktliga egenskaperna i sin uppfödning.  Avkommor kan få "olika utseende", inga direkt säkra kort för utställning, inte heller för jakt men ja.. en chansning. En förhoppning om bättre jaktliga egenskaper. Sedan kan de använda en avkomma och fortsätta avla med utställningsvarianter eller ja hur de nu resonerar. Jag är ingen uppfödare men känner lite uppfödare av både cocker och springer (utställning och jaktvarianter).

Uppfödare av jaktvarianten gör sällan eller aldrig denna kombination (låna ut hane händer så klart) för de anser att de vinner ingenting på det. Troligen tvärtom - sämre jaktliga egenskaper. Utställning är de sällan intresserade av då jaktvarianten ändå inte följer satt standard. Att då få avkommor som kanske mer ser ut som utställningsvariant men kanske även sämre jaktliga egenskaper...

Anmäl
2016-01-15 11:02 #10 av: wesdi

Kolla om du kan få fram stamtavlor på de hundar med det utseende du sett. Kanske kan du utifrån det se om det är rena utställningsvarianten, rena jaktvarianten eller om det är en kombination av de två.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.